solvickie.blogg.se

En positiv pessimist, mamma, dotter, syster och vän. Livet i stort och smått, skratt och tårar. Livet. Jag skriver om allt

Föreläsning

Publicerad 2012-09-29 20:56:40 i

Var på en fantastisk föreläsning med jobbet igår i Västerås. Föreläsaren heter Ben Furman;

Psychiatrist, registered trainer-psychotherapist, teacher of solution-focused therapy, director of Helsinki Brief Therapy Institute Ltd. Approved Supervisor of the American Association of Marital and Family Therapy 1995-2000.

Ben has worked for years with his colleague Tapani Ahola developing various ideas and practical tools pertaining to solution-focused psychology.

De arbetar alltså med lösningsfokuserad psykologi och har bla utarbetat en metod som heter "Jag kan". Hans poäng är att "barn har inte problem utan färdigheter som de behöver bli bättre på". Det var så otroligt att lyssna på honom och på alla hans berättelser. Jag tror verkligen att detta är något som skulle kunna hjälpa oss och storkillen, att det här är något som passar honom. Köpte en bok som går igenom metoden steg för steg, samt en föräldrahandbok (en tunnare variant som jag tänkte mannen skulle läsa).

 

 

Man skulle kunna sammanfatta mycket av det han sa i att vi ska med dessa barn fråga efter deras styrkor/färdigheter/vad de är bra på och sen ta hjälp av dem för att besegra "problemet". Man ska hjälpa dem genom att måla upp en bild av hur de vill att det ska vara och på så vis lättare kunna se hur man ska ta sig dit. Låter det flummigt? Det är svårt att återge på ett bra sätt. Men han hade en sån otrolig omsorg om dessa "problembarn" och har liksom hittat en nyckel för att kunna nå fram till dem och hjälpa dem. Han pratade också mycket om sånt som jag (och de flest andra) redan vet, att försöka undvika negationer i samtal med dessa barn. Det låter så lätt men är så svårt, t ex att säga gå istället för spring inte, att säga använd ett trevligt språk istället för svär inte, att säga vänta på din tur istället för tjata inte osv.. det är inte helt lätt, men vilken skillnad det kan göra.

Jag fick med mig en massa bra kunskaper hem från den fortbildningsdagen kan jag säga, och jag skulle gladeligen höra honom igen. Nu ser  jag fram emot att läsa boken så att jag har lite att komma med till mötet vi ska ha om storkillen 8/10. Äntligen har vi hittat något som kanske skulle kunna vara något. Känns hoppfullt!

Har förresten inte fått något mail från hans fröken ännu, så jag vet inte riktigt hur veckan har gått. Hoppas på att få det imorgon.

 

 

 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela